VAMM Steelin Tomi Viianen voitti penkinpunnerruksen Euroopan mestaruuden

VAMM Steelin lähettämötyöntekijä Tomi Viianen voitti klassisen penkinpunnerruksen Euroopan mestaruuden. Kilpailut pidettiin Ylitorniolla 9.–13. elokuuta 2017. Viianen kilpaili alle 83-kiloisten sarjassa ja nosti 170 kiloa, kun toiseksi tullut kilpailija nosti 152 kiloa.

– Olen tyytyväinen tulokseen. Kun kilpailen, minulla ei ole muuta tavoitetta kuin voitto. Olin ajatellut lopettaa näihin kisoihin, mutta muutin mieltäni ja tähtään ensi vuoden MM-kilpailuihin, jos vain paikat pysyvät kunnossa.

Viianen on harrastanut penkinpunnerrusta noin 20 vuotta ja kilpaillut puolitoista vuotta. Hän aloitti kilpailemisen, kun ikä läheni 40 vuotta. Tuolloin Viianen mietti, pystyisikö ylittämään itsensä ja saamaan nimensä historiankirjoihin.

Euroopan mestaruus ei silti tullut helposti. Viianen sai sydäninfarktin vuonna 2011. Kuolema oli lähellä. Infarktin jälkeen Viiaselle sanottiin, ettei hän saa enää urheilla. Viianen kuitenkin kuntoutti itsensä ja pääsi takaisin rakkaan harrastuksensa pariin. Viiasella on myös nivelrikot molemmissa olkapäissä.

– Olen kuitenkin ajatellut, että minulla on vaan yksi elämä ja minun pitää tehdä sitä, mistä tykkään. Olihan se mahtava tunne seistä ensimmäisellä palkintopallilla Maamme-laulun soidessa ja miettiä, miten olin muutama vuosi sitten käynyt lähellä kuolemaa ja nyt seisoin siinä.

Viianen on ollut VAMM Steelilla töissä 22 vuotta. Hän tuli VAMM Steelille suoraan armeijasta. Hänen mukaansa työ ja harrastus tasapainottavat toisiaan.

– Treenatessa unohdan kaiken muun. Se on hyvä nollauskeino. Harjoittelen yleensä 6 kertaa viikossa puolestatoista tunnista kolmeen tuntiin. Harrastus on minulle myös sosiaalinen tapahtuma, sillä tapaan samalla kavereita. Mielestäni jokaisella pitäisi olla joku hyvä harrastus, sillä se auttaa jaksamaan töissä henkisestikin. Tämä on sopivaa vastapainoa työlle.

Viianen kuuluu Suomen voimannostoliittoon, joka on ainoa dopingtestattu liitto. Hän valitsi klassisen penkinpunnerruksen siksi, että siinä saa käyttää ainoastaan painonnostovöitä ja rannesiteitä.

– Aina tämä sohvalla makaamisen voittaa, Viianen naurahtaa.