VAMM Steelin kiinalainen työntekijä arvostaa tasa-arvoa ja rehellisyyttä

Kiinalainen Shun Li (Chloe) Wu toimii VAMM Steelilla tuotannon suunnittelijana. Hän on valmistunut Kiinassa kemian tekniikan insinööriksi. Suomessa hän on suorittanut merkonomin tutkinnon. 

Wu:n äidinkieli on mandariinikiina, mutta VAMM Steelillä hänen työkielensä on sekä suomi että englanti. Wu:n työnkuvaan kuuluu tällä hetkellä sekä tuotannon suunnittelu että tilausten käsittely.

Shenzhenistä Vaasaan

Muutamia vuosia sitten Wu ei tiennyt Suomesta mitään muuta kuin Nokian. Hän opiskeli kemian tekniikkaa, mutta ala ei tuntunut omalta. Tästä syystä hän hakeutui valmistumisen jälkeen Shenzheniin töihin yritykseen, joka teki kansainvälistä kauppaa.

Yritteliäs Wu ei kuitenkaan tyytynyt tähän. Hän oli haaveillut pitkään omasta kahvilasta ja Wu perustikin 27-vuotiaana kahvilan Shenzheniin. Erilainen kahvi houkutteli lähistöllä työskentelevät suomalaiset Wu:n kahvilaan ja Wu sai kuulla Suomesta lisää.  Ensimmäisen matkan Wu teki Suomeen vuonna 2014, joka sai aikaan täyskäännöksen hänen elämässään.  Vuonna 2015 hän muutti suomalaisen miehensä luo Pohjanmaalle Sundomiin.

—Ensimmäinen vuosi Suomessa oli vaikea, koska olin tottunut asumaan miljoonakaupungissa kiireen ja ihmisten keskellä. Yhtäkkiä olin keskellä hiljaisuutta ja kaukana kotoa. Olin pakkaamassa laukkuja jo monta kertaa, mutta en halunnut jättää puolisoani.  Suomessa on parasta rauhallisuus, rehellisyys ja se, että täällä on tilaa ja aikaa omille ajatuksille. Nämä olivat myös syitä siihen, miksi päätin jäädä, Wu kertoo. 

Itsenäistä työtä tasa-arvoisessa työyhteisössä

Neljän vuoden aikana Wu on ehtinyt tehdä jo paljon. Lapsen syntymän lisäksi hän on opiskellut ja työskennellyt eri paikoissa. Hän kertoo hyötyneensä monipuolisesta koulutus- ja työhistoriastaan paljon. VAMM Steelista Wu kuuli VAMIAn opettajilta, joille hän on kiitollinen saamistaan suositteluista.

—Haluan kiittää VAMM Steelin toimitusjohtaja Vesa Tammelaa siitä, että hän palkkasi minut. Suomessa työyhteisössä vallitsee tasa-arvo, mikä ei ole Kiinassa tavallista. Kiinassa ei esimerkiksi tulisi kuuloonkaan, että pomo keittäisi kahvia alaisilleen, mikä taas täällä on tavallista, Wu kertoo. Teen hyvin itsenäistä työtä, mutta saan esimieheltäni Asko Heikkiseltä ja muilta työntekijöiltä apua aina tarvittaessa. Haluan tulla oman alani ammattilaiseksi ja kehitän itseäni joka päivä sen eteen.  

” Jos et itse hallitse työtä, työ alkaa hallita sinua”

 Wu arvostaa sitä, että hänelle on annettu vastuuta. Hänen mukaansa vastuu pitää kuitenkin osata kantaa oikein. Se vaatii sinnikästä työtä, jatkuvaa oppimista ja rohkeutta kysyä. Wu kertookin tarkistavansa asiat heti, jos jokin on vähänkin epäselvää.

—Suunnittelussa on erityisen tärkeää, että työ tehdään heti alusta asti oikein. Jos alkuvaiheessa tekee virheen, se kertautuu loppupäässä. Olen kehittänyt itselleni tavan oppia lisää. Kysyn paljon kysymyksiä, jonka kautta pystyn laajentamaan sanavarastoani ja ymmärtämään asioita paremmin.

Suomenruotsalaisen miehensä kanssa asuva Wu haluaa olla esimerkkinä omalle lapselleen. Yhteinen lapsi on suomenkielisessä päiväkodissa äidin ja isän ollessa töissä.

—Suomalainen neuvolajärjestelmä on upea. Lisäksi on hienoa, että päiväkotijärjestelmä mahdollistaa molempien vanhempien työssä käymisen. Haluan omalla esimerkilläni näyttää lapselleni, että työnteko on koko perheen etu.