Asko Heikkinen on työskennellyt samassa tehtaassa 28 vuotta

Asko Heikkinen vietti 22. elokuuta 50-vuotissyntymäpäiväänsä. Heikkisen ura Strömbergin konepajakoulussa alkoi 1980-luvulla. Tänä päivänä hän on VAMM Steelin tekninen johtaja ja osakas.

 

Opinnot veivät Vaasaan

Heikkinen oli jo nuorena kiinnostunut tekniikasta, ja siksi hän haki peruskoulun jälkeen koneistajaksi ja sen jälkeen Vaasaan Strömbergin konepajakouluun vuonna 1986.

Heikkinen työllistyi Strömbergin/ABB:n ohutlevyosastolle. Sattumoisin rakennus on juuri se sama, jossa sijaitsee nykyinen VAMM Steel Oy. Kouluttautuminen ei kuitenkaan jäänyt siihen.

– Halusin päästä vielä pidemmälle. Lähdin Kuopioon Tekuun opiskelemaan insinööriksi, mutta työskentelin kuitenkin kaikki kesät samaisella ohutlevyosastolla, Heikkinen kertoo.

 

Koulusta suoraan tuotantoinsinööriksi

Heikkiselle tarjottiin valmistumisen jälkeen tuotantoinsinöörin paikkaa. Hän halusi jatkaa ohutlevytyöstön parissa, koska työ muuttui koko ajan kiinnostavammaksi.

–Työni oli myös mukavaa ja sain reissata. Pääsin käymään monissa maissa työreissuilla ja jopa yhdellä pitemmällä komennuksella Nigeriassa, jossa opetin mm. ohutlevykoneiden käyttöä paikallisille työntekijöille.

 

Päätös tehtaan ostamisesta tuli yhdessä viikonlopussa

Vuonna 1999 Incap osti ABB:n ohutlevytehtaan. Heikkisestä tuli projektipäällikkö ja hän oli myös osa myyntitiimiä.

Vuonna 2014 Heikkinen, Vesa Tammela, Mika Ikola ja Marko Visuri tekivät ratkaisun yrityksen ostamisesta, kun se tuli myyntiin. Miehet olivat jo jonkin aikaa työskennelleet yhdessä ja huomanneet, että heillä jokaisella on oma osaamisalueensa, ja yhdessä he täydentävät toisiaan.

– Lopulta päätös syntyi yhdessä viikonlopussa. Tärkeintä oli kuitenkin asiakkaiden tuki. He suhtautuivat yritysostoon kannustavasti. Tästä alkoi VAMM Steel Oy:n tarina.

 

Huimaa vauhtia eteenpäin

VAMM Steel Oy:n vauhti on ollut huima. Viimeiset vuodet on tehty uusia investointeja, kehittämistä ja ennen kaikkea pitkää päivää. Silti Heikkinen ei muuttaisi mitään.

– Olen oppinut valtavasti yritystoiminnasta ja erityisesti yhtiön taloudesta. Työtä pitää katsoa koko yrityksen näkökulmasta, ei yhden koneen. Toisaalta omistajien on hyvä osata eri tuotantovaiheiden töitä, jotta osataan kehittää tuotantoa yhdessä työntekijöiden kanssa. Vaikka olen toimihenkilö, saatan tarvittaessa tarttua myös peltiin kiinni, eli heittää työrukkaset käteen.

Vaikka Heikkinen on työskennellyt samassa rakennuksessa ohutlevyjen parissa 28 vuotta, hän kertoo oppivansa uutta joka päivä. Uusimmista teknologioista pitää olla kärryillä ja pohtia, mitä mahdollisuuksia ne toisivat VAMM Steel Oy:lle.

VAMM Steel Oy muuttaa uusiin toimitiloihin. Ensimmäiset koneet siirtyvät jo syyskuun aikana ja loput ensi vuoden aikana. Heikkisen ei tule vanhaa tilaa ikävä.

– Uusi tila mahdollistaa VAMM Steelin kehittymisen ja antaa henkilökunnallekin mahdollisuuden kehittää toimintaa yhä paremmaksi.