50 vuoden työkokemus

VAMM Steelin pitkäaikaisin työntekijä Arja Nieminen on ollut talossa pian 50 vuotta. Arja täyttää tänä vuonna 65 vuotta, eikä ole vielä suunnitellut eläkkeelle jäämistä.

Arja muistaa hyvin, kun hän tuli Strömbergille töihin elokuussa vuonna 1967. Hän työskenteli ensin lähettinä ja varastokirjanpitäjänä. Hän myös opiskeli merkonomiksi iltakoulussa 1990-luvun alussa. Arja on ehtinyt tehdä tehtaalla monenlaisia töitä. Tällä hetkellä hän on tuotannon suunnittelija.

– Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta hakea muualle. Minulla on hyviä työkavereita ja esimiehiä. Aina on kiva lähteä töihin, Arja kertoo.

Arjan työnkuvaan kuuluu muun muassa myyntitilausten hoitamista ja työnsuunnittelua. Työssä pitää olla huolellinen ja sietää paineita, sillä nykyään toimitusajat ovat lyhyet ja kaiken pitää tapahtua nopeasti. Siitä on hyötyä, että tuntee tehtaan kuin omat taskunsa.

Työ tehtaalla on muuttunut vuosien varrella paljon. Suurimpia muutoksia ovat olleet digitalisoituminen ja automatisoituminen. Kun aiemmin tuotteita myytiin vain Strömbergin alueelle, nykyään kaikki on kansainvälistä. Myös työkulttuuri on vapautunut. Kun Arja aloitti työt keskusvarastolla, naiset eivät saaneet käyttää pitkiä housuja toimistossa ja esimiehiä piti teititellä.

Arja on aina osannut arvostaa sitä, että hänellä on töitä.

– Olen oppinut paljon ja opin edelleen joka päivä. Olen oppinut tuntemaan koneita, raaka-aineita ja tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Arjan mielestä esimiehiä pitää kunnioittaa, mutta ei tarvitse pelätä. Hän nostaakin hattua Vesalle, Mikalle, Markolle ja Askolle, jotka ostivat tehtaan ja perustivat VAMM Steelin. He pelastivat monen ihmisen työpaikat.

Arja arvostaa nykyajan suorapuheista työyhteisöä, sillä mikään ei muutu, jos asioista ei puhuta suoraan. Parhaimman elämänohjeen hän sai äidiltään.

– Äiti opetti aina, että tervehtiä pitää muistaa ja anteeksi pitää osata pyytää. Sitä olen pyrkinyt noudattamaan.