VAMM Steel tekee Vamian kanssa konkreettista työtä työvoimapulan korjaamiseksi

Vaasan ammattiopisto Vamia tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille, aikuisille ja yrityksille. VAMM Steel tekee koulutusyhteistyötä Vamian kanssa muun muassa koulutussopimuksella ja oppisopimuksella.

 

Koulutussopimus tarkoittaa sitä, että opiskelijat pääsevät kouluaikana työharjoitteluun VAMM Steelille. Oppisopimus taas tarkoittaa sitä, että opiskelija oppii työssä koulutuksen vaatiman pätevyyden. Tällöin yrityksellä pitää olla sopimus koulutuksen järjestäjän, tässä tapauksessa Vamian kanssa.

 

– Koska metallialalla on työvoimapula, meidän pitää löytää uusia tapoja rekrytoimiseen. Yhteistyö on hyvä keino saada osaavia työntekijöitä suoraan koulusta. Samalla teemme yritystä tunnetuksi ja alaa houkuttelevaksi, VAMM Steelin työnjohtaja Ari Ojanen kertoo.

 

 

Englanninkielinen opetus tarjoaa ulkomaalaisille väylän työelämään

 

Tällä hetkellä VAMM Steelilla on koulutussopimuksella ja oppisopimuksella työntekijöitä Vamian englanninkielisestä kone- ja tuotantotekniikan asentajakoulutuksesta.

 

Vamian koulutuspäällikkö Antti Koskimiehen mukaan koulutuksessa on pääasiassa Suomeen opiskelemaan tulleita ulkomaalaisia. Koulutus on täysin sama ammatillinen koulutus, joka tarjotaan suomeksi, paitsi tähän on kytketty myös suomen kielen opiskelu.

 

– Jostain syystä suomalaiset yhdeksäsluokkalaiset eivät hakeudu metallialalle, vaikka siellä on kova työvoimapula. Tällä koulutuksella vastaamme yritysten tarpeisiin ja koulutamme lisää osaajia, Koskimies sanoo.

 

Yhteistyön ansiosta opiskelijat pääsevät tekemään asioita, joita ei koulussa näe. Koulutus tarjoaa myös Vamialle arvokasta tietoa siitä, mitkä ovat alan tarpeet ja mitä tuleville ammattilaisille kannattaa opettaa.

 

 

Opiskelijoilla on motivaatio ja asenne kunnossa

 

VAMM Steelilla ollaan tyytyväisiä Vamialta tulleisiin opiskelijoihin.

 

– Näillä kavereilla on asennetta ja motivaatiota työntekoon. Opiskelijat puhuvat hyvin englantia ja hieman suomea, mutta kielikylpy ei ole meillekään pahitteeksi, Ojanen sanoo.

 

Opiskelijoille on nimetty VAMM Steelilla tuutori, joka on entinen oppilas. Tuutori opastaa uusille tulokkaille samoja asioita, joita Ojanen aikoinaan opetti hänelle.

 

– Näin oppiminen kulkee kuin isältä pojalle, Ojanen kiteyttää.

 

 

Nnanna Otuh saa koulutuksesta uuden ammatin, työpaikan ja oppii suomea

 

Yksi VAMM Steelille Vamialta tullut on Nnanna Otuh. Hänsai työharjoittelun jälkeen VAMM steelilta oppisopimuspaikan. Otuh on kotoisin Nigeriasta ja työskenteli kotimaassaan arkkitehtina.

 

Otuh tuli Suomeen ensin Hämeenlinnaan opiskelemaan rakennustekniikkaa. Oman alan töitä ei kuitenkaan löytynyt, joten hän haki Vamialle. Kun tuli harjoittelun aika, hän sai paikan VAMM Steelilta. Hänen työhönsä oltiin niin tyytyväisiä, että harjoittelua jatkettiin oppisopimuksella.

 

Otuhin mielestä Vamian koulutus on paras tie ulkomaalaiselle saada töitä Suomesta.

 

– Saan samalla koulutuksen, työpaikan ja opin suomea. Tämä on ehdottomasti paras reitti työelämään.

 

Otuh tekee VAMM Steelilla töitä monessa eri työpisteessä oppiakseen jokaisesta työtehtävästä jotakin. Hän aikoo valmistua viimeistään vuonna 2020. Tulevaisuudessa Otuh haluaa oppia lisää alasta.

 

– Tämä on ensimmäinen kunnon työpaikkani Suomessa ja koen, että voin aloittaa urani täältä. Tämä tuntuu juuri siltä, mitä haluan tehdä, Otuh kertoo.

 

 

 

VAMM Steelin työnjohtaja Ari Ojanen